2013-07-18 14.56.37Efter ett otal timmar på små knotiga vägar genom pittoresk landsbygd, precis på gränsen till Frankrike, var vi äntligen framme på Chimay. En av de sex belgiska trappistmunkarnas kloster och bryggeri. Vi möttes upp av Fabrice som bjöd oss på ost och ölprovning. Det serverades sex ostar och tre öl från Chimay som alla höll en hög klass. Först ut var ”Chimay Rouge” som också är bryggeriets original, den första som munkarna började brygga på 1860-talet. Där efter erbjöds ”Chimay Bleue” som är den vanligaste sorten, och den med mest alkoholstyrka. Men den har en mildare beska än ”Chimay Blanche” så därför presenteras ölen i denna ordning. Efter en kort rundvandring på museet och ett besök på klostret var det dags att vända bilen norrut. Den långa vägen hem påbörjas nu, men vi har en hel del platser kvar att besöka.

I den lilla sydbelgiska orten Blaugies, långt ut på landsbygden nära den franska gränsen,2013-07-18 20.40.42 finns gårdsbryggeriet Brasserie de Blaugies. Det drivs av en härlig man vid namn Carliér som brinner för sin restaurang och sina öl. En mikrobryggare som till skillnad från Chimay producerar öl i en helt annan volym. Vi var självklart tvungna att smaka av hans fyra öl och vi blev mycket imponerade. Först ut var ”Saison dÉpeautre” en bra saison som uppfyller kraven på en öl av denna sort, smakfull och med mindre alkohol. Öl nr två var ”Biére Darbyste” som påminner om en veteöl med gueuze, frisk och lite sur på en och samma gång. Den fjärde ölen ”La Moneuse”, en belgisk ale som var både snäll och smakfull på en och samma gång, mycket bra. Sist men inte minst presenterade Carliér ”La Vermontoise”, en hybrid mellan belgisk ale och amerikansk IPA smaksatt med amarillo. En unik stil av öl vi tidigare aldrig smakat och som också föll oss i smaken. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan denna öl syns på den svenska marknaden.

Advertisements