souvenirInnan vi lämnar Brugge var vi tvungna att besöka staden ännu en gång. Det är lite som att vandra i en tavla målad av en stor renässanskonstnär. På vandringen trillade vi dessutom över bryggeriet De Halve Maan som brygger Staffe Henrik och Brugse Zot. Vi provade deras ”Straffe Henrik II” en quadruppel som även den håller en god karaktär trots sina höga alkoholhalt. Efter några timmars vandring i den medeltida staden med köp av diverse välbryggda souvenirer slog vi än en gång rot på Gambrinus för lunch. Denna lunch sköljde vi ner med diverse smakfulla läckerheter så som ”Barbär Blonde”, ”Barbär Bok”, ”Biére De Miel” och en serie öl från Schelde Brouwerij; ”Strandgader”, ”Lamme Goedzak” och ”Zelezupier”. Ett bryggeri som föll oss i smaken så pass att vi genast gick och inhandlade deras övriga sortiment.

2013-07-17 21.11.50Vi lämnar nu Brugge för att åka söder ut och än en gång möta den Belgiska landsbygden. Vårt första stop blev Soignies, en härlig liten stad bygd kring den magnifika 1100-talskyrkan S:t Vincent. Vi besökte två restauranger här som båda tyvärr hade ett måttligt utbud av på ungefär tjugo belgiska öl, tillsammans. Innan vi åkte vidare smakade vi dock av ”La Corne Tripel 10”, “Caney”, “St Fruillien”, ”Cuvée Des Trolls”, “Martins´IPA” och ”St Gerard Brogne”. De flesta av en ganska klassisk stil av belgisk blonde, där endast Martins IPA utmärkte sig lite extra.

Färden i husbilen söderut fortsätter och det blev dags att inspektera vad vi egentligen köpte med oss från souvenirbutikerna i Brugge. Följande färdkost blev det för våra torra strupar i en allt varmare husbil utan AC; ”Mongozo Palmnut”, ”Lindermans Pecheresse” och ”Tempelier”. Vi stannade sedan till vid en bensinstation i utkanten av Mons. Bensinstationer nära den franska gränsen har tyvärr inget internet, men de har ett lika stort utbud av Gueuze, Kriek och Lambic som de har öl av sorten Lager. Det blir självklart att köpa med sig några 2013-07-17 20.20.37sexpack av den lite mer udda sorten och sedan avnjuta solnedgången ännu några souvenirer. Kvällen avslutades med ”Gentse Tripel”, ”Leffe Royale”, “Roste Jeanne” och för oss med lite hemlängtan blev det slutligen ”Svea Rike”, en hyllning till Sverige och vår förkärlek till humle. Dock var denna mest besk utan större karaktär, men ändå ett värdigt avslut på dagen.

MVH/Marcus & Oskar

Advertisements