På vägen mot Brugge tog vi en avstickare till Nazareth och Tielt. Tanken var att besökahusbilen några små landsortspubar men det blev inte riktigt som planerat. Butiker i Belgien, framförallt pubar, har nämligen ett helt ologiskt system för sina öppettider. Som tur var köpte vi från Amsterdam med oss ett paket belgiska ”nödraketer” som fick hålla humöret uppe i husbilen. Vi började lite lätt med “Hoegaarden Rosé“, “Jupiler” och “Palm” för att ha dem ur världen. Men resten av sortimentet var klart värt lite extra uppmärksamhet. Först en belgisk Wit vid namn “Celis White” med en ganska kraftfull kryddning, där efter “Kwak” som är ett säkert kort bland nybörjare av belgisk öl och mycket bra. Det blev sedan en förbjuden frukt från Hoegaarden ”Le Fruit Défendu” som höll smaklökarna under kontroll till den avslutande ”Corsendonk Pater” som var en mycket värdig avslutning på vår lilla husbilsprovning. En helt ok uppvärmning för Brugge.

Brugge är en fantastiskt vacker medeltida stad som bomberna helt måste ha missat 1001870_10151689628103898_527197869_nunder andra världskriget. Det går inte heller annat än visa respekt till en stad vars souvenirbutiker är fulla med hundratals öl istället för det vanliga krims kramset. I närheten av det stora torget Markt ligger puben Gambrinus som sägs ha ett sortiment på 400 öl. Vi överlät till kvinnan i baren att ge oss fyra bra öl och vi blev serverad deras egna ”Gambrinus”, ”Trappist Achel”, ”St Bernardus Wit” samt ”Mort Subite Original”. Den sistnämna tog hem segern, vilket var lite oväntat då det är en suröl av stilen Gueuze. Med denna erfarenhet innanför rocken kände vi oss mogna för att testa fyra nya öl av samma sort. Det blev ”Gueuze Girardin”, ”Gueuze Boon”, ”Cantillon Gueuze 100% Lambic” samt ”Oude Gueuze” från 3 Fonteinen där de två sistnämna var klart bäst.kwak

Vi sökte sedan upp puben Poatersgat som ligger i källaren till en gammal kyrka. En liten sliten träskylt leder ner i en mörk krypta med valv. Av personalens lite kyliga bemötande misstänker vi att detta inte är en plats dit turister brukar hitta. Men så snart vi börjar prata öl och utmanar dem lite så blir vi snabbt en i gänget och blir serverade ”Straffe Henrik”, ”Zinne Bir”, ”Taras Boulba”, ”XX Bitter”, ”Brugse Zot” och ”Malheur”. Dagen avrundas sedan på en fin restaurang där det serveras musslor som sköljdes ner med ännu en Kwak och ”Tripel Karmeliet”. Det blev ett bra avslut på denna dag också.

Advertisements