På vägen till Belgien ligger Holland och vi passade på att göra en avstickare till det 2013-07-15 12.37.53vackra Amsterdam. Färgglada medeltida hus längs kanaler fulla av små båtar omgjorda till bostäder. Efter några kvarter i det fina vädret hittade vi pubbryggeriet ”De Brekeerde Suster” som erbjöd en provsmakning av deras fyra öl tillsammans med ost. Förutom att osten var riktigt krämig och god, så var ölen också av god kvalité. Bäst i test var deras ”White Anatonia”, en holländsk witbier med lite extra kryddning. Även säsongsölen ”Somer” och ”De Blonde Barbier” var svalkande goda. Men deras belgiska trippel ”De Manke Monnik” kom inte riktigt upp till våra förväntningar. Kanske beror det på att vi är så sugna på belgisk öl att endast belgisk öl kan leva upp till våra förväntningar.

Amsterdam är som tur är fullt av små caféer som erbjuder kaffe, handrullade 2013-07-15 15.27.48cigaretter och gratis wifi. Kaffe och internet föll oss gladeligen i smaken och innan vi visste ordet av satt vi på en söt lite pub med genuin viktoriansk inredning smuttandes på en ”La Trappe”. Som den enda holländska trappisten var vi självklart tvungna att avsmaka den i Amsterdam, det blev dessutom den bästa öl vi druckit hittills. På väg tillbaka till husbilen råkade vi dock passera ännu ett lokalt bryggeri som vi självklart var tvungna att testa, Brouwerij´tij. Även deras witbier ”Ijwit” var bäst i test tätt följd av ”Zatte” och deras ”IPA”. Det var klart glädjande att se en IPA och den var helt ok, men hade en något tvålig smak som tyvärr tog emot lite.

Samma kväll anlände vi till Antwerpen i Belgien och vi valde att avrunda dagen på De 2013-07-15 14.34.14-1Groote Witte Arend. Till tonerna av klassisk musik åt och drack vi mycket gott. Till förrätt blev det ”Hopus” från Brasserie Lefebvre, samt två från Brouwerij Slaapmutske, ”Dry-Hopped Lager” och ”Hop Collection”. Vi åt sedan flamländsk kanin med Westmalle Trappistsås och traditionell biffgryta kokt med ölen De Koninck. Till efterrätt blev det sedan hallon och körsbärslambic från Brouwerij Boon, en härlig avrundning ”Framboise” och ”Kriek”. Tack för denna dag!

Advertisements