För några veckor sedan samlades ”Old Barn Beer Club” för att smaka av juni månads ölnyheter. Även om det låter som en liten exklusiv klubb, är så inte fallet. Det är en öppen ölprovning som arrangeras av puben ”The Old Barn Corner” i Vetlanda en gång i månaden i samarbete med lokala entusiaster. Tänkte här skriva ner några rader från den senaste provningen och även passa på att slå ett slag för kommande sittning.

Det var näst intill fyllda platser och överraskande nog var majoriteten av deltagarna kvinnor. Att prova öl brukar ju annars ses som en något grabbig syssla, men så var det alltså inte denna lördag och det var glädjande att se. Tillsammans med de sedvanliga ostarna från Erikssons Delikatesser provades totalt elva öl. Jag tänker skriva några ord om de två öl som fick sämst respektive bäst betyg, för de förtjänar sin uppmärksamhet.

ARKETYP 545

Ölen fick sämst betyg på vår provning, men den vinner ändå en del stilpoäng om man känner till dess bakgrund. Det amerikanska bryggeriet Dogfish Head rankas som ett av världens främsta med bryggaren Sam Calagione vid rodret. Sam har gett sig på konststycket att brygga öl så som den var förr i tiden, och med förr i tiden menar han alltså flera tusentals år tillbaka. Genom att använda sig av restpartiklar av öl i gamla krukor har Sam Calagione, med hjälp av modern teknik, försökt återskapa drycker med recept som är mellan 3-9000 år gamla. Hisnande och fantastiskt spännande för oss som gillar historia.

Arketyp är brygd på rester från en kruka som hittats i ett skeppsvrak utanför Danmark som förliste för ca 3500 år sedan. Denna ”nordiska grogg” valde Sam att brygga tillsammans med det svenska bryggeriet Nynäshamns Ångbryggeri. Den är smaksatt med lingon, tranbär, rölleka, pors, honung, björksirap och smakar självklart där efter. Men den vinner för mig många stilpoäng. Tillräckligt för att jag skulle kunna klämma en hel flaska på egen hand, kanske sittandes vi Hultaby Slottruin och känna historiens vindslag?

MAHARAJAavery_the_maharaja

Den andra ölen jag vill slå ett slag för är den som fick bäst betyg, Maharaja från det amerikanska bryggeriet Avery. Maharaja är det indiska ordet för kejsare vilket också är ett mycket passande namn på en India Pale Ale, framförallt en som rent smakmässigt också är något av en härskare. Detta är en otroligt smakrik men samtidigt mycket välbalanserad IPA, vilket är lite ovanligt då en IPA brukar spritta iväg åt det ena eller det andra hållet. Vad jag vill säga är alltså att om du springer på en flaska någonstans, tveka inte: KÖP!

BETYG ÖLPROVNINGEN 13 JUNI
1) Avery, Maharaja (30,05)
2) Oppigårds, 1200 meter Djup (25,60)
3) Troubadour, Obscura (25,30)
4) Stone, Old Guardian (24,75)
5) Brew Dog, Hallo, My Name Is Ingrid (23,75)
6) Evil Twin, Naked Lunch (23,40)
7) Saison, Dupont Cuvée Dry Hopping (23,00)
8) Amager, Wrath (22,10)
9) Birra Baladin, Isaac (21,05)
10) Mikkeller, Drink´in the Sun (18,80)
11) Nynäshamn/Dogfish Head, Arketyp (17,95)

Nästa ölprovning på The Old Barn Corner är den 13 juli kl 17:00. Exakt vilka öl som kommer att testas är ännu lite osäkert, men det kommer bli mycket nytt från de svenska mikrobryggerierna.

MVH/Marcus Fransman

Advertisements