ölhänhMalmöSolen skiner från klar himmel när jag anländer till underbara Malmö 19:00. Kvällen är fri och jag bestämmer mig för att skriva ihop en liten guide på temat ”Malmös bästa uteserveringar i kombination med ett brett utbud av öl”. Det finns självklart fler ställen att besöka om utbudet av öl lockar mer än solen, men ta då hjälp av Sällskapet Maltes Pubguide, den finns oftast i baren på närmsta krog. Men är du i Malmö en varm sommardag är det alltså följande platser du bör besöka:

HAMNMÄSTAREN Betyg: 4/5
Hjälmaregatan 1
040-2096852

Jag har följt Anders på Malmö Brygghus sedan starten och han verkar aldrig få slut på sina idéer. När han aldrig riktigt fick uteserveringen på brygghuset att fungera till belåtenhet så öppnade han för några veckor sedan ett nytt ställe med helt andra förutsättningar, Hamnmästaren. Denna lilla gastropub ligger ett stenkast bort från The Green Lion Inn och är en trädgård med en stor grill och ett tillhörande gammal anrikt hus. Byggnaden ligger ganska öppet precis vid Centralstationen. Ett bra läge om det inte vore för de stora kringliggande husen som kastar kalla skuggor över den mysiga uteserveringen. Hamnmästaren vänder sig även till den målgrupp som vanligtvis hänger kring Lilla Torg och inte vågar sig upp mot Möllevångstorget, där Malmö Brygghus ligger.

De har självklart ett flertal av sina egna öl på fat och till detta en hel del gästfat som tillsammans blir ett 20-tal att välja mellan. Är inte dessa till belåtenhet så finns det även två stora kylar fulla med massor av spännande öl på flaska, något jag tidigare saknat på Malmö Brygghus. Det måste självklart bli en av brygghusets egna öl och jag valde den smått omtalade vete/IPA ”Canned Wheat”. Dessutom är veteöl godast i solen.

SÖDER OM SMÅLAND Betyg: 2/5söderomsmåland
Claesgatan 8, Malmö
040-6160112

Här har vi platsen för alla hipsters i Malmö, framförallt de som bor kring Möllan (och av någon anledning oftast också kommer från Småland). Detta är en ny typ av gastropub som helt rider på den nya öltrenden, så pass att det nästan känns lite själlöst. Mycket vita möbler, meny på griffeltavla och detaljer hämtade från någon småländsk gärdsgård. De har en liten uteservering bestående av kalla, vita, hårda möbler intill en väg. Roligt är dock att de öppnat upp skyltfönstret ut mot uteserveringen så att de kan servera öl från två håll. Tyvärr ligger Söder om Småland på en tvärgata som har skugga stora delar av kvällen, men varma augustikvällar fungerar den perfekt. Matutbudet är ganska knapert men roligt med en något grovhuggen karaktär, så som nässlor, kalvbröst och rabarber.

Ölutbudet är ständigt under rotation så det är alltid lite spännande att gå förbi för att se vad som finns. De har 10 olika öl på fat och ungefär lika många på flaska. När en öl tar slut fyller de inte nödvändigtvis på men samma sort, utan byter istället ut den mot något nytt. Vilket självklart är tilltalande. Ölen som får representera Söder om Småland blir Omnipollo och deras nya ”Nathalius”. En trendig krog kräver en av Sveriges trendigaste öl. Den var dock en besvikelse och kändes näst intill som att dricka tvål. Jag lämnade halva glaset och gick vidare.

PÅ BESÖK Betyg 3/5påbesök
Nobelvägen 73
040-85700

På Besök är mitt gamla stamställe, då jag bott något kvarter bort under de senaste åren. Det är ett härligt litet ställe med en säregen karaktär med tecknade figurer på väggar och tak. Kom hit tidigt på kvällen eftersom stället är så pass litet att det snabbt blir överfullt och trångt. Till skillnad från ex Söder om Småland så fångar På Besök upp den mer alternativa publiken, de som vanligtvis förknippas med Möllan. Möblerna ser ut att vara plockade från närmsta loppis och i fönstret hänger det en färgglad julgransbelysning. Uteserveringen består av fyra större bord som tyvärr ligger nära Nobelvägen, som är väl trafikerad. Det ligger dock en park mitt emot vilket ger serveringen sol långt in på kvällen.

På Besök var ganska tidiga med sitt breda ölsortiment och har genom åren byggt upp en trogen krets stamkunder. På grund av detta har de också byggt upp en alldeles unik relation till de danska bryggarna Mikkeller och To öl. Så pass nära att de faktiskt bryggt var sin öl till puben, som alltså bara finns att köpa just här. Vilket självklart är den öl jag väljer, Mikkellers ”På Besök Pale Ale”. De brukar växla mellan denna och ”Amnecia” från To Öl, som är en av de godaste pilsner jag druckit.

NYA TRÖLLS PARKHÄNG Betyg: 4/5nyatröls
Karlskronaplan 1
040-170695

Det här är en krog som hängt med länge och var ett av de ställen där jag själv började orientera mig fram i öldjungeln för några år sedan. Detta är dock inget ställe som är känt för sin uteservering. Men i år är det premiär för deras helt nya uteservering som ockuperar en närbelägen park, och det är alltså denna jag nu recenserar. Detta ”parkhäng” ligger väl placerad mitt under ett stort pilträd med sköna hammockar. En fontän skapar lugn atmosfär, och detta är en självklar plats att chilla på. Det finns även sittplatser för säkert ett hundratal så det lär sällan råda någon brist på denna vara.

Ute i parken har de byggt en egen pub eftersom det inte är tillåtet att gå mellan Nya Trölls och själva parken, som inte ligger i direkt anslutning till puben. Av förståeliga själ är utbudet av öl något begränsat på uteserveringen, men det är ändå ett helt ok urval. Den öl som får representera parkhänget fick först bli “Polestar Pilsner” från Left Hand. Men den var så tråkig att jag fick ta en öl till och tog ett mer säkert kort, ”Dead Guy Ale” från Rogue.

FAR I HATTEN Betyg: 5/5farihatten
Amiralsgatan 35 (inne i Folkets Park)
040-6053258

Mitt i hjärtat av Möllan ligger Folkets Park. Troligtvis den mest levande och mest besökta folkparken i Sverige. Här finns tivoli för de små, nattklubbar för de som vill dansa, stor scen med fria konserter och en stor gräsmatta för trevliga sommarhäng i goda vänners lag. Mitt i Folkets Park ligger också Far i Hatten, som legat där sedan 40-talet. Uteserveringen ligger dels under lummiga träd intill en gammal dansbana. Gemytligt och trevligt på alla sätt och vis. Förutom att Far i Hatten ligger mycket bra placerat mitt i Folkets Park så ligger den även mitt emellan Nya Trölls, På Besök och Söder om Småland. Allt detta i kombination gör att jag väljer Far i Hatten till Malmös trevligaste sommarhäng.

Far i Hatten har nya ägare som även de siktar på ett brett utbud av öl med främst nordiska mikrobryggerier. De har även ett tjeckiskt mikrobryggeri på tapp som heter Berounský Medved (finns även På Besök). Vilket betyder björnen från Beroun, som är en liten stad utanför Praag. Nu besökte jag dock Far i Hatten först tidigt på förmiddagen dagen efter när ölserveringen inte var öppen, så jag vet ännu inte vad ölen smakar. Men personalen var mycket trevlig och släppte ändå in mig i baren så att jag skulle kunna inspektera deras utbud. Mycket Mikkeller, To Öl och svenska mikrobryggerier står i kylarna och ett på fat som byts ut efter hand. Från det tjeckiska bryggeriet är “Grizzly Special” den mest populära (även kallad ”Honungsbjörnen”) vilket är ölen som får representera Far i hatten. Dock får jag själv vänta med att smaka denna öl till nästa gång jag är i Malmö. Kanske hinner du före?

MVH/Marcus Fransman

Advertisements