Att dricka öl gillar vi. Men att följa hela processen från säcken med mältad korn och de små söta humlekottarna till att njuta av den täta skumkronan på en helt färsk brygd är något speciellt. Nationaldagen ägnade vi därför åt att utveckla den IPA vi bryggde tidigare i vår. Den första varianten tappade ganska snabbt de blommigt amerikanska humletonerna och kvar blev en stor söt (men avklädd) kropp och en något för stark eldighet från alkoholen. Det blev justering av såväl maltsorter och för att öka beständigheten i smaken så ökade vi såväl mängden bitterhumle som aromhumle och vi slopade helt torrhumlingen. Naturligtvis kunde vi inte vara törstiga under arbetet…

Till mätningen av malt och humle drack vi en Elektric nurse American Pale Ale. En trevlig amerikanare med diskret blommighet som är överraskande bra trots sin försynta framtoning. Utöver denna så provsmakades även vår hemgjorda wit bryggd med bland annat fläder och smoked cherry-malt. Härlig doft och kul smak som lovar mycket inför framtiden.

Under mältningen njöt vi en Sierra Nevada Torpedo extra IPA samt en Drugge Hioop Fæ. Torpedon är alltid ett säkert kort och den fina torrhumlade smaken gjorde att vi vaknade till efter den ganska snälla Wit-en. En minst lika trevlig upplevelse och en positiv överraskning var HippoFæ. Drugge har tidigare inte imponerat på mig men de har med denna saison visat prov på att man även kan sticka ut lite.

Till lakningen och koket bjöds en Tindved från NØgne och en Pénombre från Brassierie Diue du Chiel! Vi blev naturligtvis direkt oense om huruvida Tindved var bra eller inte. För oss som vanligtvis inte är vänner av suröl så var den en positiv överraskning, men för den mer ortodoxe dyrkaren av dessa sorter så var den högst medioker. Att Brassserie Dieu du Chiel! brukar leverera roliga ölsorter är för många bekant. Deras black IPA Pénombre är precis i linje med vad man kan förvänta sig, men skulle knappast gå att betrakta som någon direkt kioskvältare. Däremot uppskattade jag den maltiga smaken som faktiskt stack ut.

/Oskar

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements