Att sitta här några dygn efter själva provningen, försöka minnas hur ölen smakade och med bristfälliga anteckningar försöka få ihop något vettigt, är inte så lätt. Till mitt försvar vill jag dock hävda att vi inte bestämde oss för att starta en blogg förrän dagen efter, då var ju ölen redan uppdrucken och utpissad. Nåväl, tur att det finns internet och att fler än jag gillar samma öl.

hopjuice HOP JUICE
Ölen är bryggd av Left Coast Brewing Company i San Clemente, vilket kanske inte helt oväntat ligger på den amerikanska västkusten. Kalifornien är hemvist för en uppsjö fantastiska bryggerier och deras friska välhumlade öl är näst intill en helt egen stil. Hop Juice har underrubriken ”Double Imperial IPA” och för den som inte exakt vet vad det betyder så är det kort och gott en öl med extra allt. Mer alkohol och mycket smak, lite av en vägvisare för mig som gillar denna typ av öl. Hop Juice är bryggeriets flaggskepp, men jag tänker gladeligen testa fler brygder från dem när möjligheten dyker upp.

Utseende: 7/10 Vackert gyllene bärnstensorange.
Doft: 9/10 Kraftfull arom av gräs, citrus, grape, mango och karamell.
Smak: 9/10 Stor bitterhet med söt maltig eftersmak.
Helhet: 8/10 Välbalanserad ”juice” utan nämnvärd alkoholstick.
TOTALT: 33/40

galaxyGALAXY WHITE IPA
Anchorage Brewing Company är relativt nytt bryggeri från Alaska. De är specialiserade på jästen brettanomyces och de lite mer vilda och sura brygderna. De gillar även att mixa olika ölstilar, vilket denna öl är ett resultat av, ett mycket bra resultat dessutom. Det är alltså något av en hybrid av en witbier (kryddad veteöl) och IPA där de lyckats plocka ut det bästa ur bägge stilar, kryddad med koriander och pepparkorn. Framförallt nu framåt sommaren, väl kyld i solen, livet på en pinne.

Utseende: 8/10 Dimmig och lätt gyllene med mäktig skumkrona.
Doft: 8/10 Tropiska frukter, koriander och uns av belgisk jäst.
Smak: 7/10 Som en saison, veteöl med mycket smak men snäll bitterhet.
Helhet: 8/10 Torr likt champagne, jämn kropp och svag alkoholsmak.
TOTALT: 31/40

outerdarkness

OUTER DARKNESS
Squatters är en pub i Salt Lake City som även brygger sin egna öl, något jag som pubägare självklart också har på checklistan på saker att göra innan jag dör. Outer Darkness är bryggeriets stolthet och den öl de också sålt mest av. Denna mycket mörka historia är en Russian Imperial Stout, som till stora delar lever upp till sitt yttre. Flaskan pryds av två eldiga ögon som får dig att tänka på demonen Balrog från Sagan om ringen. Känslan av ”Join the Dark Side” infinner sig och självklart låter jag mig slukas av dessa underbara mörka smaker.

Utseende: 9/10 Kolsvart vätska med vackert chokladskum.
Doft: 8/10 Kraftfull doft av söt chokladmalt, viss bitterhet, kaffe.
Smak: 9/10 Krämig med karaktär av mörka frukter och bitter choklad.
Helhet: 8/10 Svag alkoholsmak och en aning tunn eftersmak.
TOTALT: 34/40

Hoppin-Frog-LogoBARREL AGED NAKED EVIL BBW
Bryggeriet toppar troligen listan med fulast etikett med godast öl. Det är sällan en besvikelse att köpa en flaska öl med en ful fyllegroda på, snarare en garantimärkning för en ölnörd. Bryggeriet har vunnit många priser och deras bryggare är rankad som världens 17:e bästa. Hoppin´Frog är ett litet hantverksbryggeri med sitt säte i Ohio. Naked Evil BBW är en öl av stilen Barley Wine bärandes på en sötma likt oblandad saft. Den är brygd med både engelsk och belgisk jäst samt lagrad på whiskeytunnor, vilket ger ölen lite extra sting.

Utseende: 7/10 Röd bärnsten, karamell, tunn skumkrona, jästfällning.
Doft: 8/10 Whiskey, vanilj och kraftfull sötma.
Smak: 7/10 Brunsocker, gräddkola, grapefrukt, ekfat och tobak.
Helhet: 8/10 En aning för söt, tips är att lagra den några år.
TOTALT: 30/40

Tack för ordet!
Mvh/Marcus Fransman

Advertisements